IAS Previous Year Question Papers PDF in Hindi/ English Download Now

IAS Previous Year Question Papers

All candidates who are going appear in the IAS exam they should download IAS Previous Year Question Papers through
official website of Union public service commission that is www.upsc.gov.in to get well idea about IAS Examination. IAS examination will be held in upcoming days shortly by Union public service commission to select capable & educated candidates for nil position. We are telling you that Union public service commission will publish the model/ sample question paper on their official website for those contenders who are eligible to be a part of this exam so we are advised to check official notification of organization.

IAS model question papers will very helpful for all capable job grabbers to solve the difficulty of examination so on this web page we have IAS Previous Year Question Papers completely for you. Union public service commission (UPSC) will bestow IAS question paper with solution on their official website, so that by the help of it, candidates may easily prepare and give their well performance in this upcoming exam.  For other related content, candidates must open published below links because.
Contenders will have to qualify in this exam with minimum necessary marks to be a part of Indian Police Service on applied position so we are telling that you are required to check IAS Previous Year Question Papers by the help of this web page & read it very carefully to get well knowledge about exam.

www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper Short Details

Name of the Organization
Union public service commission
Page Include Information about 
IAS Previous Year Papers
Name Of the Exam 
IAS
Date of Exam 
Available soon

www.upsc.gov.in Previous Year Question Paper Full Details

Question 1: With reference to cabinet mission, which of the following statements is/are correct?
1. It recommended a federal government.
2. It enlarged the powers of the Indian courts.
3. It provided for more Indians in the ICS

Select the correct answer using the code given below.
a) 1 only
b) 2 and 3
c) 1 and 3
d) None
Answer: a)

Question 2: Which one of the following National Parks has a climate that varies from tropical to subtropical, temperate and arctic?
a) Khangchendzonga National park
b) Nandadevi National Park
c) Neora Valley National Park
d) Namdapha National park
Answer: d)

Question 3: Amnesty International is
a) an agency of the United Nations to help refugees of civil wars
b) a global Human Rights Movement
c) a non-governmental voluntary organization to help very poor people
d) an inter-governmental agency to cater to medical emergencies in war-ravaged regions
Answer: b)

Question 4: With reference to art and archaeological history of India, which one among the following was made earliest?
a) Lingaraja Temple at Bhubaneswar
b) Rock-cut Elephant at Dhauli
c) Rock-cut Monuments at Mahabalipuram
d) Varaha Image at Udayagiri
Answer: b)

Question 5: With reference to Indian history, which of the following is/are the essential elementary elements of the feudal system?
1. A very strong centralized political authority and a very weak provincial or local political authority
2. Emergence of administrative structure based on control and possession of land
3. Creation of lord-vassal relationship between the feudal lord and his overlord
Select the correct answer using the code given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Answer: b)

Question 6: ‘BioCarbon Fund Initiative for Sustainable Forest Landscapes’ is managed by the
(a) Asian Development Bank
(b) International Monetary Fund
(c) United Nations Environment Programme
(d) World Bank
Answer: d)

Question 7: India is a member of which of the following?
1. Asia-Pacific economic corporation.
2. Association of South-East Asian Nations.
3. East Asia Summit
Select the correct answer using the code given below.
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 1, 2, and 3
d) India is a member of none of them
Answer: b)

Question 8: In India the steel production industry requires the import of
a) saltpeter
b) rock phosphate
c) coking coal
d) All of the above
Answer: c)

Question 9: The provisions in the Fifth Schedule and Sixth Schedule in the Constitution of India are made in order to
a) protect the interests of Scheduled Tribes
b) determine the boundaries between states
c) determine the powers, authorities, and responsibilities of Panchayats
d) protect the interests of all the border States
Answer: a)

Question 10: Which one of the following movements has contributed to a split in the Indian National Congress resulting in emergence of ‘moderates’ and ‘extremists’?
a) Swadeshi Movement
b) Quit India Movement
c) Non-Cooperation Movement
d) Civil Disobedient Movement
Answer: a)





Note: for further info, you must check the Official website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Graduate Degree Jobs
10th/12th Pass Jobs Employment News
Rozgar Career India Rojgar Express
Rojgar Samachar Latest Railway Jobs
Written Exam Tips Career Management Tips
Bank Exam Preparation Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment