BARC Previous Year Papers for ECE, Mechanical, Electronics Engineering

BARC Previous Year Papers

Time to time Bhabha Atomic Research Center announces recruitment notice to appoint eligible & talented applicants in their
department on vacant position. For the same purpose a latest notification was published some time ago. Now all capable applicants are looking for BARC Previous Year Question Papers to obtain well knowledge regarding ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering exam paper.  All job contenders who have applied for ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering exam notice which is released by Bhabha Atomic Research Center they can check BARC Previous Year Papers from here.

To crack whole phase of ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering r examination your preparation should be more ordinary which is possible if you have downloaded solved papers of BARC. Exam of ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering is just some days away from now. Applicants who are eagerly waiting to participate in examination of BARC they must obtain Previous Year Question Papers of BARC with answers through this web page. We are telling that applied applicants may cover high marks in this examination via BARC Previous Year Question Papers.
Capable job contenders may easily download the sample paper in PDF format from main website of Bhabha Atomic Research Center that is via published below steps. From here, capable applicants will be suitable to grab Previous Year Questions Answers of ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering after reading this page completely. Previous Year Question Papers Short Details

Organization Name
Bhabha Atomic Research Center
Name of the posts
ECE/ Mechanical/ Electronics Engineering
Info on this page
BARC Previous Year Papers
Date of exam
Available soon
Official Website

Download Previous Year Question Papers

BARC Whole-Test paper Previous Years Solved question papers

Questions 1 to 5: Which does not belong to the same group.
Question 1 -
A. Jupiter
B. Mercury
C. Moon
D. Neptune
E. None of these
Answer: C. Except Moon, all others are planets.

Question 2 -
A. Square
B. Rectangle
C. Circle
D. Parallelogram
E. None of these
Answer: C. Except Circle, All others have four sides

Question 3 -
A. Apple
B. Carrot
C. Mango
D. Grapes
E. None of these
Answer: B. Except Carrot, All others are fruits.

Question 4 -
A. Bench
B. Student
C. Desk
D. Table
E. None of these
Answer: B. Except student, all others are furniture

Question 5. A. Land
B. Lake
C. Sea
D. River
E. None of these
Answer: A. Except Land, all others have water.

Questions 6 to 10 : 3 words are given. The first two in each group are related in some way. Choose 4th word which is related to the 3rd word as one and two are related:
Question 6. Ship : Water = train :
A. Path
B. Road
C. Passenger
D. Track
E. None of these
Answer: D. Train passes through Track

Question 7. Doctor: Patient = teacher :
A. Class
B. Student
C. School
D. Lesson
E. None of these
Answer: B. Teacher : Student

Question 8. Paper : Pen = blackboard :
A. Chalk
B. Wood
C. Class
D. Cardboard
E. None of these
Answer: A. Blackboard : Chalk

Question 9. Individual: Family = Family :
A. State
B. House
C. Society
D. Nation
E. None of these
Answer:Family : Society

Question 10. HIJ : MNO = RST :
E. None of these
Answer: RST : WXY, There are two letters between J & M in the same way there are two letters between T and W.

Question 11 to–12 : Complete the series :
11. 1/5, 3/7, 6/11, 10/19.
B. 16/35
C. 17/35
D. 20/35
E. None of these
Answer:A. 15 Here the numerator follows the rule +2, +3, +4, +5, and the denominator 35, follows the rule +2, +4, +8, +16.

Question 12. F. K. P
A. T
B. U
C. V
E. None of these
Answer:B. F >K >P >U

Question 13. A husband and wife have five married sons. Each of these had four children. How many members are there in the family?
A. 50
B. 40
C. 32
D. 36
E. None of these
Answer: C. There are 32 members in the family.

Question 14. In a certain code POLISH is written as MLIFPE. How id DIG written in the same code?
E. None of these
Answer: D. AFD

Question 15. Mr. X travels towards 3½Kms. North, then turns towards west and travel 1½Kms. Then he turns towards south and travels 3 ½ Kms. How far is the from his starting point?
A. 7Kms.
B. 4½ Kms.
C. 2½ Kms.
D. 1½ Kms.
E. None of these
Answer:D. 1½ Kms.

Question 16. The law by which people are asked to submit to Government accounts of dealings in foreign currency is:
B) Customs law
C) Income-tax law
Answer: A) FREA

Question 17. The Konkan railway has been constructed between:
A) Thiruvananthapuram and Mumbai
B) Mangalore and Chennai
C) Thiruvananthapuram and Goa
D) Mangalore and Mumbai
Answer: D) Mangalore and Mumbai

Question 18. The part of a computer, which receives the information supplied, is:
A) Control Unit
B) Memory Unit
C) Output Unit
D) Input Unit
Answer: D) Input Unit

Question 19. When did the dynasty of Sultans rule over India ?
A) Between 17th century A.D and 19th century A.D
B) Between 13th century A.D and 16th century A.D
C) Between 8th century A.D and 10th century A.D
D) Between 5th century A.D and 8th century A.D
Answer: B) Between 13th Century and 16th Century A.D.

Question 20. The name given to the symbol of the National games held atBangalore was
A) Nandi
B) Nandu
C) Appu
D) Micky
Answer: B) Nandu

Question 21. The tennis player who won the ladies single championship inWimbledon, the most times:
A) Monica Seles
B) Steffi Graph
C) Martina Hingis
D) Martina Navratilova
Answer: D) Martina Navratilova

Question 22. Under what condition does a lunar eclipse take place?
A) The earth comes between the sun and the moon
B) The Moon comes between the sun and the earth
C) The sun comes between the earth and the moon
D) The sun, moon and earth are in a straight line in any order
Answer: A) The earth comes between sun and moon

Question 23. The name given to the instrument sent to Mars, in 1997, for investigations , by moving around is:
A) Orbiter
B) Viking
C) Mariner
D) Sojourner
Answer: D) Sojourner

Question 24. Why is it that the color of earth is red at certain places ?
A) It contains more nitrogen
B) It contains oxides of iron
C) It contains sand formed out of red rocks
D) It does not contain alluvial soil
Answer: B) It contains oxides of iron

Question 25. The film actor who received Dada Saheb Phalke Award for 1996, given in 1997 is
A) Kamala Hasan
B) Dr. Raj Kumar
C) Sivaji Ganeshan
D) Ashok Kumar
Answer:C) Sivaji Ganesan.

Question 26. Which of the following gives the percentage of carbon dioxide present in atmosphere?
A) 5%
B) 3%
C) .3%
D) .03%
Answer: D) .03%

Question 27. Whose name is associated with the Theory of Evolution?
A) Lamarck
B) Weisman
C) Charles Darwin
D) De vries
Answer: C) Charles Darwin

Question 28. The Paris Commune took place in
A) 1900
B) 1871
C) 1921
D) 1847
Answer: B) 1871

Question 29. The Srimoolam Prajasabha was established in Travancore in :
A) 1904
B) 1910
C) 1918
D) 1932
Answer: A) 1904

Question 30. In connection with which of the following movements did Gandhiji come to kerala ?
A) Guruvayoor Satyagraha      
B) Vaikam Satyagraha     
C) Paliam Satyagraha                  
D) Salt Satyagraha
Answer: B) Vaikam Sathyagraha

Note: for more details, eligible applicants are required to check the Official Website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Graduate Degree Jobs
10th/12th Pass Jobs Employment News
Rozgar Career India Rojgar Express
Rojgar Samachar Latest Railway Jobs
Written Exam Tips Career Management Tips
Bank Exam Preparation Tips Interview Tips


Post a Comment