UPTET Previous Year Papers PDF with Answer in Hindi & English

UPTET Previous Year Papers

We are informed you that you may download the UPTET previous papers from here if you are preparing for Uttar Pradesh
Teacher Eligibility Test. We all know that previous year question papers are always very useful for preparation of any kind of examination.

Every year larger number of job grabbers wrote in UPTET Examination to get job in Uttar Pradesh Board on I to V / VI to VIII class Teachers appointment. UPTET Previous year question papers helps in so many ways to beat Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test.

If you are preparing for the UPTET Examination then you are required to prepare through UPTET previous year papers in order to receive well idea of questions and for that you can download the UPTET question papers via official website.

UPTET Updates & Preparation Material
Applicants are suggested to download UPTET Exam previous question papers and obtain an idea regarding the exam pattern, types of question, time management & other in order to score well in Examination. Big numbers of contenders have applied for UPTET exam notice successfully. Applied applicants are required to well prepare to join Uttar Pradesh Board Government School as a Teacher. Therefore, start preparation for examination of UPTET through Syllabus and Exam Pattern that is published below on this web page.
Dear appliers, you may check the questions of the previous year along with their answers through which you may get well knowledge of questions that will arrive in the upcoming years. To get latest details regarding Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test Previous Papers, can open our website that is www.jobsalerthub.in time to time without any hesitation.

upbasiceduboard.gov.in Previous Year Question Paper Details

Name of the Organization
Uttar Pradesh Board
Page Include Information about 
UPTET Previous Year Papers
Name Of the exam 
Uttar Pradesh Teacher Eligibility Test
Date of Exam 
Available soon

Examination Pattern For upbasiceduboard.gov.in (Paper 1 & 2)

Paper I:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics
30
30
5
Environmental Studies
30
30
Total
150
150
Paper II:
Sr. No.
Paper Name
Max Ques.
Max Marks
1
Child development and pedagogy
30
30
2
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
3
Language-II (English/Hindi/Gujrati/Punjabi/Sindhi/Urdu)
30
30
4
Mathematics & Science
60
60
5
Social Studies
60
60
Total
210
210
UPTET Sample Paper
Question 1: Human development is divided into domains such as
1. physical, cognitive, emotional and social
2. emotional, cognitive, spiritual and social-psychological
3. psychological, cognitive, emotional and physical
4 . physical, spiritual, cognitive and social
Answer: 3

Question 2: A teacher uses a text and some pictures of fruits and vegetables and holds a discussion with her students. The students link the details with their previous knowledge and learn the concept of nutrition. This approach is based on
1. Classical conditioning of learning
2. Theory of reinforcement
3. Operant conditioning of learning
4. Construction of knowledge
Answer: 4

Question 3: A child starts to cry when his grandmother takes him from his mother’s lap. The child cries due to
1. Social anxiety
2. Emotional anxiety
3. Stranger anxiety
4. Separation anxiety
Answer: 4

Question 4: Inclusive Education
1. celebrates diversity in the classroom
2. encourages strict admission procedures
3. includes indoctrination of facts
4. includes teachers from marginalized groups
Answer: 1

Question 5:  Which of the following is an objective question ?
1. Short answer question
2. Open ended question
3. True or False
4. Essay type question
Answer: 3

Question 6: Which of the following is a feature of progressive education ?
1. Instruction based solely on prescribed text-books
2. Emphasis on scoring good marks in examinations
3. Frequent tests and examinations
4. Flexible time-table and seating arrangement
Answer: 3

Question 7: When a child ‘fails’, it means
1. the child has not memorized the answers properly
2. the child should have taken private tuition
3. the system has failed
4. the child is not fit for studies
Answer: 3

Question 8: Navodaya Schools have been established to
1. increase number of school in rural areas
2. provide good education in rural areas
3. complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
4. check wastage of education in rural areas
Answer: 2

Question 9: The emphasis from teaching to learning can be shifted by
1. adopting child-centred pedagogy
2. encouraging rote learning
3. adopting frontal teaching
4. focusing on examination results
Answer: 1

Question 10: Critical pedagogy firmly believes that
1. the learners need not reason independently
2. what children learn out of school is irrelevant
3. the experiences and perceptions of learners are important
4. the teacher should always lead the classroom instruction
Answer: 3

Question 11: Which one of the following is not a prime number?
1. 31
2. 61
3. 71
4. 91
Answer: 4






Note: for any other detail, you should check the Official website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Graduate Degree Jobs
10th/12th Pass Jobs Employment News
Rozgar Career India Rojgar Express
Rojgar Samachar Latest Railway Jobs
Written Exam Tips Career Management Tips
Bank Exam Preparation Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment