GATE Previous Year Question Papers With Solutions for ECE, CSE, EEE PDF

GATE Previous Year Question Papers

Applicants are informed that you may download the Gate Previous Year Question Papers with Solutions from here
if you are preparing for the Graduate Aptitude Test in Engineering (GATE). We all know that it is always very helpful for preparation of any kind of exam. Every year big numbers of students wrote in GATE Exam to get admission in good engineering college for post graduate courses. Gate previous year question papers helps in so many ways to crack get Examination. So, if students are preparing for gate examination then you must prefer through GATE previous year papers in order to obtain an idea of questions and for that you may check it from here.

Students are suggested to download Gate Exam previous question papers and obtain a good idea about the exam pattern, types of question and time management etc in order to score well marks in gate exam. Lots of students have also applied for gate exam notice successfully & now going to appear in the exam so appearing students need to check Gate Previous Year Question Papers & then appear in the gate exam with well preparation.

Important Updates of GATE
On this web page we have Gate Previous Year Question Papers with Solutions to check by eligible candidates, so eligible candidates can read it from this page that is made by jobsalerthub team member. To get newest info regarding exam/ GATE Previous Papers you may open this website.

Gate Previous Year Question Papers With Solutions


Q 1. Which of the following options is the closest in meaning to the phrase underlined in the sentence   below?

It is fascinating to see life forms cope with varied environmental conditions.

(A) Adopt to (B) Adapt to (C) Adept in (D) Accept with

Answer: (B)

Q2. What is the average of all multiples of 10 from 2 to 198?

(A) 90 (B) 100 (C) 110 (D) 120

Answer: (B)

Q 3. Who ____ was coming to see us this evening?

(A) you said (B) did you say (C) did you say that (D) had you said

Answer: (B)

Q 4. At what time between 6 a.m. and 7 a.m. will the minute hand and hour hand of a clock make an angle closest to 60°?

(A) 6: 22 a. m. (B) 6:27 a.m. (C) 6: 38 a.m. (D) 6:45 a.m.

Answer: (A)

Q 5.  What is the next number in the series?

12  35  81  173  357  ___

Answer: 725

Q 6.  The major difficulty during welding of aluminium is due to its

(A) High tendency of oxidation (B) high thermal conductivity (C) Low melting point (D) low density

Answer: A

Q 7.  The statistics of runs scored in a series by four batsmen are provided in the following table, Who is the most consistent batsman of these four?

Batsman       
Average
Standard deviation
K
31.2
5.21
L
46.0
6.35
M
54.4
6.22
N
17.9
5.90

(A) K  (B) L  (C) M  (D) N

Answer:  (A)

Q 8. Find the odd one from the following group:

W,E,K,O             I,Q,W,A                 F,N,T,X              N,V,B,D
(A) W,E,K,O   (B) I,Q,W,A       (C) F,N,T,X        (D) N,V,B,D

Answer: (D)

Q 9. While receiving the award, the scientist said, "I feel vindicated". Which of the following is closest in meaning to the word ‘vindicated’?

(A) punished (B) substantiated (C) appreciated (D) chastened

Answer: (B)

Q 10. Find the next term in the sequence: 13M, 17Q, 19S, ___

(A) 21W (B) 21V (C) 23W (D) 23V

Answer:  (C)

Q 11. Industrial consumption of power doubled from 2000-2001 to 2010-2011. Find the annual rate of increase in percent assuming it to be uniform over the years.

(A) 5.6 (B) 7.2 (C) 10.0 (D) 12.2

Answer: (B)

Q 12. Which one of the following is used to convert a rotational motion into a translational motion?

(A) Bevel gears (B) Double helical gears (C) Worm gears (D) Rack and pinion gears

Answer: (D)

Q 13. The principle of material removal in Electrochemical machining is

(A) Fick's law (B) Faraday's laws (C) Kirchhoff’s laws (D) Ohm’s law

Answer: (B)

Q 14. Some of the nontoxic metals normally found in natural water are

(A) arsenic, lead and mercury (B) calcium, sodium and silver (C) cadmium, chromium and copper (D) iron, manganese and magnesium

Answer: (D)

Q 15. The population of a new city is 5 million and is growing at 20% annually. How many years would it take to double at this growth rate?

(A) 3-4 years (B) 4-5 years (C) 5-6 years (D) 6-7 years

Answer:  (A)





Note: for any other detail, appliers are required to check the Official website.

Take a Look on Below Table

Latest Government Jobs Graduate Degree Jobs
10th/12th Pass Jobs Employment News
Rozgar Career India Rojgar Express
Rojgar Samachar Latest Railway Jobs
Written Exam Tips Career Management Tips
Bank Exam Preparation Tips Interview Tips

0 comments:

Post a Comment